Kawa… zapach, niepowtarzalny smak, pobudzenie

Strona Główna » Kawa… zapach, niepowtarzalny smak, pobudzenie

 

Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli się cieszysz – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy.”

(Martyna Wojciechowska)

Nazwa prawdopodobnie pochodzi od arabskiego słowa kahva, zaś do większości języków europejskich przeniknęła poprzez tureckie kahve, oznaczające „usuwający zmęczenie”. Z kolei we włoskim języku powstało znane wszystkim słowo caffè.

Pochodzi z Afryki, a jej pierwsze krzewy zaczęto uprawiać już w IX w. na terenach dzisiejszej Etiopii. Legenda dotycząca jej odkrycia głosi, że jeden z pasterzy, obserwując swoje kozy zauważył, że gdy zjadają liście i owoce rosnących tam drzewek kawowych, są bardziej ożywione i nie śpią w nocy. Zaciekawiony postanowił sam spróbować tych małych czerwonych jagód. Poczuł się pobudzony i pełen energii. Podzielił się swoim odkryciem z pewnym mnichem, który zabrał trochę owoców do klasztoru i tam eksperymentował z przyrządzaniem ich na różne sposoby. W efekcie tych prób powstał napój, który dzisiaj tak chętnie codziennie spożywamy.

Kawa do Europy dotarła prawdopodobnie na przełomie XVI i XVII wieku, zaś w Polsce pojawiła się pod koniec XVII wieku. Początkowo przyjmowana z nieufnością (niektórzy wręcz uważali ją za napój szatana), ostatecznie przekonała do siebie nawet niegdysiejszych przeciwników.

Dzisiaj jest najpopularniejszym napojem na świecie oraz drugim – po ropie naftowej, towarem handlowym naszego globu! Roczna wartość handlowa rynku kawy szacowana jest na ok. 100 mld dolarów. Choć na świecie istnieje ok. 80 różnych odmian kawy, to znaczenie gospodarcze mają tylko dwie z nich – arabica i robusta.

Przeprowadzone kilka lat temu badania wykazały, że kobiety pijące codziennie kawę znacznie rzadziej zapadają na jedną z chorób naszych czasów - depresję. Dowiedziono również, że picie kawy zmniejsza ryzyko m.in. takich chorób jak: Parkinson, cukrzyca typu II, choroby serca, agresywna forma raka prostaty. O jej korzyściach dla zdrowia można by pisać bez końca. Pobudza, orzeźwia, wpływa bardzo pozytywnie na przemianę materii. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników.

Istnieje wiele metod parzenia kawy – chemex, kawiarka, dripper, frenchpress, aeropress…, ale bez wątpienia najbardziej znaną metodą jest zaparzanie świeżo zmielonych ziaren w tradycyjnym ekspresie ciśnieniowym. Nie chodzi przecież tylko o wypicie kawy, ale prawdziwe celebrowanie głębokiego smaku i aromatu ziaren kawowca.

Wszystkich, którzy chcieliby spróbować świeżo zmielonej włoskiej kawy, wypalanej w rodzinnej palarni w okolicach Bolonii, parzonej tradycyjnie w ekspresie ciśnieniowym, zapraszamy do kawiarni „Po Drodze Chleb i Kawa” przy ul. Bolka 15.

Otwarte codziennie! 

facebook /po drodze_chleb i kawa